LED je kratica za “Light Emitting Diode” (v slovenščini “dioda, ki izžareva svetlobo”). LED je polprevodniški elektronski element, njegove električne karakteristike so podobne navadni polprevodniški diodi (ki se uporablja v sodobni elektroniki) s to razliko, da kadar LED prevaja tok, sveti.

 

LED - DIODA, KI IZŽAREVA SVETLOBO

Zakaj LED?

Boljši izkoristek energije

 

Pri LED svetilih se 90% porabljene energije spremeni v vidno svetlobo in le 10% v toplotno energijo, kar predstavlja veliko prednost LED svetila pred ostalimi vrstami. Ker je večina energije uporabljena za svetlobo, so LED svetila 50% bolj varčne kakor najbližje varčno svetilo (“varčna sijalka”).

 

Daljša življenjska doba

 

50.000 ur. Realna življenska doba je 100.000 ur in več, vendar po 50.000 urah upada svetilnost. Velika prednost LED svetil je, da nikoli ne prenehajo svetiti (ne “pregorijo”).

 

Odpornost in robustnost

 

Ni gibljivih delov oz. krhke žarilne nitke, prav tako ni lomljivih steklenih delov. Zato se LED svetila ne morejo enostavno poškodovati oz. zdrobiti. LED svetila so robustna in odporna na vibracije.

 

Trenutno delovanje LED-a

 

LED svetila se hipno prižgejo in ugasnejo. Pogostost prižiganja in ugašanja ne vpliva na življensko dobo.

 

Svetlobni spekter brez ultravijolične svetlobe

 

Svetlobni spekter je brez ultravijolične svetlobe, kar je pojav pri vseh svetilkah razen pri žarnicah na žarilno nitko (klasične, halogene).

 

Ekološka neoporečnost

 

LED svetila so narejena iz ekološko neoporečnih materialov. Omogočajo tudi možnost spreminjanja barve svetlobe LED svetila z elektronskim krmiljenjem. To se običajno uporablja v aplikacijah, kjer se za posebne priložnosti želi doseči posebne učinke.

 

Možnost spreminjanja moči in temnitve

 

Z elektronskim krmiljenjem lahko LED svetilom znižujemo moč svetilnosti (lumnov). Na primer pri svetilkah v naseljih lahko določimo 100% svetilnost v času od mraka do polnoči, nato svetilnost zmanšamo na 50% in od 5.00 ure zopet povečamo na 100%. Vse to lahko programiramo za celo leto v naprej. V nasprotju z drugimi svetili (razen svetil na žarilno nitko) LED svetila lahko tudi temnimo (reostatsko stikalo).

 

Manjše segrevanje, večja varnost

 

Velika prednost LED svetil je minimalno segrevanje. Na ta način se izognemo morebitnim nevarnostim (požari), nizka delovna napetost pa omogoča varno rokovanje in zadostuje varnostnim zahtevam.

 

Manjši stroški vzdrževanja

 

Zaradi dolge življenske dobe in roboustnosti praviloma ni vzdrževalnih del do njihove zamenjave. To je velika prednost pri svetilkah v prometu, kjer ta dela predstavljajo izredno velike stroške (ceste, avtoceste, predori, križišča), ravno tako pa tudi drugje (industrija, skladišča, športni objekti, parkirišča in parkirne hiše).

 

Iščete pravega partnerja za LED rešitve?

Nexum d.o.o. je zanesljiv partner, ki uporabnikom nudi vse potrebno za načrtovanje, implementacijo, izvajanje in vzdrževanje LED rešitev.

 

Z našim glavnim partnerjem Delta Electronics in sistemskim integratorjem SILED ponujamo rešitve za različne segmente in aplikacije:

 

  • industrijska osvetlitev

  • osvetlitev v trgovinah z živili

  • osvetlitev v modnih trgovinah

  • osvetlitev bencinskih črpalk

  • osvetlitev v hotelih

  • osvetlitev za zunanje aplikacije

  • drugo

Kontaktirajte našega specialista

+386 41 681 876

aleksandra@nexum.si

© 2015 - 2019 by Nexum Ltd.