top of page

Ali ste vedeli, da se požarna varnost električnih naprav začne že pri sponkah za tiskana vezja?

Test vnetljivosti žareče žice

Maj 27, 2022

Na področju industrijske avtomatizacije se je vedno posvečalo veliko pozornosti požarni varnosti. Pri avtomatskem delovanju električnih naprav včasih pride do prenapetosti ali kratkega stika. Takrat so prevodni kovinski deli sponke ali priključenih vodnikov izjemno vroči. Če v tem trenutku material ohišja sponke ne prenese vročine, lahko to ustvari vnetljive snovi, ki vodijo do požarnih nesreč.

Za testiranje visokotemperaturne stabilnosti PCB sponk v električnih izdelkih je potrebno izvesti test vnetljivosti žareče žice

Testiranje vnetljivosti žareče žice je primer metode z uporabo indirektnega plamena. Rezultati, pridobljeni s to metodo, kažejo na odpornost materialov na vžige, na sposobnost samo ugasljivosti v primeru vžiga in onemogočanja širitve ognja s kapljanjem.


To testiranje je IEC uvedel leta 2001, saj obstoječe metode testiranja niso zajele vseh virov vžiga. Natančneje, testiranje vnetljivosti žareče žice se uporablja za simulacijo učinkov segrevanja, ki lahko nastanejo pri okvarjeni električni opremi.


Pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, da PCB sponke prestanejo test vnetljivosti žareče žice:


  1. Med testiranjem ne pride do nobenega žarenja ali plamena.

  2. Plamen ali žarenje ugasne v 30 sekundah po odstranitvi žareče žice.

  3. Pavs papir pod žarečo žico se ne vžge kljub kapljanju kakršne koli goreče snovi.


V Nexumu smo zavezani k zagotavljanju izdelkov, ki pomagajo našim kupcem pri izpolnjevanju zahtev glede vnetljivosti naprav, v skladu s standardom IEC 60335-1. Nudimo PCB sponke, katerih ohišje je narejeno iz izolacijskega plastičnega materiala PA66, ta pa dosega najvišjo raven ognjevarnega standarda UL 94 V-0.


Naši dobavitelji PCB sponk z namenom zagotovitve najvišjih standardov kakovosti sledijo vsem vidikom nadzora. Zavezanost k zagotavljanju varne uporabe PCB sponk končnim kupcem pomaga izboljšati učinkovitost razvoja inovativnih izdelkov. Ti imajo tako potencial, da postanejo vodilni na tržišču. To pa je naša gonilna sila privrženosti odličnosti.


Če želite izvedeti več o ponudbi PCB sponk nas kontaktirajte. Naša produktna specialistka bo našla najboljšo rešitev za vašo aplikacijo. Za več informacij o sponkah in konektorjih za tiskana vezja na področju industrijske avtomatizacije pa kliknite tukaj.

KONTAKT

Aleksandra Memon

Power Electronics | PCB Relays & SSR | PCB Connectivity


T: +386 41 681 876

E: aleksandra@nexum.si

bottom of page