top of page

Hlajenje: varen in certificiran nabor ventilatorjev

Za učinkovite in okolju prijazne hladilne naprave

Feb. 17, 2022

Pri hlajenju se ventilatorji običajno uporabljajo v kombinaciji s kompresorji in uparjalniki za toplotno izmenjavo z okoljem. Vendar pa uporaba novih plinov v sistemih hladilnih sredstev v primeru njihovega puščanja predstavlja tveganje za vžig ventilatorjev.

Plini v hladilnih sistemih

Desetletja so minila od začetka zavedanja sveta, da je klor, ki ga vsebujejo tako imenovani klorofluoroogljikovodiki (CFC), vzrok za tanjšanje atmosferskega ozonskega plašča. V 80ih letih prejšnjega stoletja so tako opustili prve hladilne pline ter jih zamenjali z fluoroogljikovodikom (HFC) in hidroklorofluoroogljikovodikom (HCFC) ter uvedli obvezne periodične preglede in certificiranje obratov.


Od leta 2014 so nove omejitve uporabe hladilnih tekočin, ki vsebujejo klor, dodatno prispevale k zmanjšanju njihove uporabe. Na ta račun se je povečala uporaba hladilnih sredstev na osnovi naravnih ogljikovodikov (HC), kot so etan, propan, ciklopropan, (N) butan, (izo) butan, pentan, saj so ogljikovodiki, ki ne vsebujejo klora in fluora bližje ekološki trajnosti in varovanju ozonske plasti.


Uporaba naravnih ogljikovodikov je prinesla nov izziv: HC so v normalnih okoljskih razmerah vnetljivi, zato je bilo potrebno njihovo uporabo natančno definirati. EU je tako objavila Direktive in standarde za celoten življenjski cikel hladilnega aparata, vse od načrtovanja do odlaganja.


Izbor Fandis ventilatorjev

Ker so v proces nadzora in odlaganja vključene vse aktivne komponente hladilnih aparatov, je naš novi dobavitelj, proizvajalec Fandis, razširil svojo ponudbo ventilatorjev s TÜV certifikatom v skladu z zahtevami naslednjih varnostnih standardov (zlasti za gospodinjske in podobne električne aparate):


  • CEI EN 60335-2-89 (komercialne hladilne naprave),

  • CEI EN 60335-2-24 (hladilni aparati in aparati za sladoled),

  • CEI EN 60335-2-40 (toplotne črpalke, klimatske naprave in razvlažilniki zraka).


Zgoraj navedeni trije standardi, ki se nanašajo na IEC 60079-15, z vrsto predpisanih pregledov komponent vodijo proizvajalce do izključitve tveganja vžiga hladilnih plinov. Predvsem pri ventilatorjih je pozornost namenjena površinskim temperaturam, električnim razelektritvam med kovinskimi deli ter celovitosti smol in izolatorjev.


Uporaba certificiranih ventilatorjev omogoča skrajšanje razvojnih postopkov in zniža stroške certificiranja.


Če želite izvedeti več o ponudbi ventilatorjev in hladilnih komponent proizvajalca Fandis, kliknite tukaj ali nas kontaktirajte. Naša produktna specialistka bo našla najboljšo rešitev za vašo aplikacijo. Če želite izvedeti več o ventilatorjih za serijsko proizvodnjo v naši ponudbi, obiščite našo spletno stran.

KONTAKT

Aleksandra Memon

Power Electronics | PCB Relays & SSR | PCB Connectivity


T: +386 41 681 876

E: aleksandra@nexum.si

bottom of page