top of page

Učinkovito talno označevanje v skladiščih in logistiki

Talne oznake za vse vrste prometa v skladiščih in logistiki

Okt. 04, 2021

Varnost in organizacijo v skladiščih se pogosto enači z varnostjo in organizacijo v proizvodnji. Z zunanje perspektive se lahko zdita precej podobni, vendar obstaja kar nekaj pomembnih razlik, ki jih je potrebno upoštevati. Še posebej to velja za talne oznake.

Kje uporabiti talne oznake?

Uporaba prevelikega števila talnih oznak povzroča zmedo in otežuje razumevanje pomenov posameznih oznak. To velja tudi v primeru uporabe različnih barv in oblik, s katerimi se poskuša ločiti pomene. Zaradi tega je bolje, da se osredotočimo na učinkovito uporabo talnih oznak v objektu. Območja, kjer talne oznake prinašajo največ prednosti, so:


  • Prometna območja: uporaba talnih oznak v notranjih prostorih z namenom usmerjanja voznikov, kot so upravljalci viličarjev, je odličen način za izboljšanje varnosti. Takšne oznake koristijo tako voznikom kot pešcem na istem območju.

  • Evakuacijske poti: uporaba talnih oznak za usmerjanje ljudi iz objekta v nujnih primerih.

  • Organizacijske oznake: talne oznake so odlična izbira za ohranjanje organiziranosti v objektu. Označevanje območij za posebne namene pripomore k zmanjšanju nereda in drugih organizacijskih težav.

  • Prehodi: označevanje hodnikov je izrednega pomena za določanje, kje ljudje lahko hodijo, kje se lahko vozijo vozila in celo, na katerih mestih lahko »štrlijo« shranjeni predmeti.


Barve talnih oznak

Pri načrtovanju strategije označevanja tal v skladiščih in logistiki je potrebno upoštevati tudi, katere barve uporabiti na katerih lokacijah. Trak in barva za označevanje tal sta lahko v kateri koli barvi. Pomembno je, da določite prave barve za prave situacije in se izbranega sistema držite v celotnem objektu.


Na primer, če upoštevate industrijski standard z uporabo rumene talne oznake za usmerjanje pešcev in vozil skozi različna območja, morate to barvo uporabiti le za ta pomen. Uporaba iste barve z več pomeni lahko pripelje do zmede in poveča in ne zmanjša nevarnost na območju.


Varnejši pešci in bolj učinkovita uporaba vozil

Jasno označena tla predstavljajo praktično rešitev za ločevanje pešcev in vozil v skladiščih in logistiki. Tako kot prometni pasovi na javnih cestah tudi talne oznake v skladiščih pripomorejo k večji varnosti in učinkovitosti vseh uporabnikov. Pešci lahko takoj vidijo, kje je varno hoditi, medtem ko se z namenskimi prometnimi conami poveča učinkovitost vozil.


Večja skladnost s standardi za varstvo pri delu

Talno označevanje prispeva k skladnosti z EU direktivo 92/58/EEC, ki pravi, da morajo delodajalci zagotoviti varnost in/ali varnostne znake, kjer je to potrebno. Aneks V Direktive o minimalnih zahtevah, ki urejajo znake za označevanje ovir in nevarnih področij ter prometnih poti, nadalje vključuje jasno označevanje prometnih poti za vozila z neprekinjenimi črtami v jasno vidni barvi, v kolikor je to potrebno za zaščito delavcev.


Rešitev za vse vrste prometa

V Nexumu nudimo celostne rešitve za talno označevanje v skladiščih in logistiki proizvajalca Brady.


  • Ekonomično: Aisle Marking Tape (B-726 Vinyl) – z manjšo oprijemljivostjo in vzdržljivostjo se ta ekonomičen trak priporoča za kratkoročne aplikacije in je na voljo v različnih barvah.

  • Dobro: GuideStripe (B-3 Vinyl) – ta vzdržljivi, prilagodljivi trak za označevanje tal je namenjen začasnim notranjim aplikacijam s pešci in ne zahteva pogostega ponovnega apliciranja.

  • Boljše: ToughStripe – trak za označevanje tal (B-514 Polyester) – ta zelo prilagodljiv trak je namenjen za dolgotrajnejše aplikacije in je idealen za območja z veliko pešci in lahkim industrijskim prometom ter za različne tipe površin.

  • Najboljše: ToughStripe Max – trak za talno označevanje (B-543 Vinyl) – z vrhunsko oprijemljivostjo in vzdržljivostjo je ta trak zasnovan za najtežje aplikacije z velikim številom pešcev in gostim prometom industrijskih vozil.

  • Drugo: Paintstripe – šablone za talno označevanje (B-518/B-519) – šablone za barvanje za daljše in trajnejše označevanje. ToughStripe – trak za označevanje hladnih tal (B-505 Polyester) – ta trpežni trak je namenjen označevanju tal v hladilnicah, zmrzovalnih komorah in drugih hladnih prostorih. Idealen je za označevanje tal v ohlajenih skladiščih za hrano in pijačo ter drugih hladilnicah.


Če želite izvedeti več o izdelkih za talno označevanje proizvajalca Brady, se obrnite na našega produktnega specialista. Za več informacij o talnem označevanju v skladiščih in logistiki kliknite tukaj.

KONTAKT

Jurij Žvab

Cable Management | Industrial Identification | Safety at Work


T: +386 40 755 559

E: jurij@nexum.si

bottom of page