top of page

Kaj so releji in zakaj so tako pomembni?

Nepogrešljiva komponenta v različnih vrstah elektronske opreme

Mar. 03, 2022

Releji so elektronska ali elektromagnetna stikala, učinkovita tako v kompleksnih kot enostavnih vezjih. Uporabljamo jih lahko namesto drugih oblik stikal ali pa so zasnovani na podlagi dejavnikov, kot je na primer zahtevan električni tok.

Releji niso omejeni le na pretvarjanje enojnega vhoda v enojni izhod na vezju. Določene aplikacije omogočajo, da enojni rele aktivira številna vezja, s čimer en vhod lahko sproži številne druge učinke. Podobno se lahko releji uporabljajo v kombinaciji drug z drugim za izvajanje Boolean logičnih funkcij, ki so sicer možne tudi z uporabo drugih komponent, vendar so stroškovno učinkovitejše, če se izvajajo z uporabo relejev. S posebnimi releji lahko opravljamo naprednejše funkcije kot z drugimi elektronskimi komponentami. Tako na primer releji s časovno zakasnitvijo omogočajo, da sistemi delujejo samo za določeno časovno obdobje ali se zaženejo po določenem času. To prinaša bolj sofisticirane možnosti za izgradnjo elektronskih sistemov.


Prednosti

Tudi v primerih, ko določena aplikacija ne zahteva izrecno uporabo releja, se le-ta lahko izkaže za koristnega. Releji zmanjšajo potrebno po visokotokovni napeljavi in stikalih, ki so dragi in zavzamejo veliko prostora. S tem prehod na releje v vaših elektronskih sistemih lahko prispeva k zmanjšanju velikosti in teže ohišja ali proizvajalcem omogoči namestitev več funkcionalnosti na enako velik prostor.


Tipi relejev


  • Releji s časovnim zamikom: uporabni so v vseh situacijah, ki zahtevajo, da se komponente napajajo za določen čas ali ko se mora komponenta vklopiti in izklopiti z določeno časovno zakasnitvijo. Ti releji imajo časovno zakasnitev vgrajeno, zaradi česar so zaželeni pri številnih časovno zasnovanih aplikacijah.

  • Sekvenčni releji: uporabljajo se za napajanje več komponent, običajno v določenem vrstnem redu. Pogosta uporaba tovrstnih relejev vključuje napajanje več sistemov ali sklopov luči eno za drugo, kot so na primer luči na vzletno-pristajalnih stezah.

  • Avtomobilski releji: njihova uporaba v avtomobilskih aplikacijah je praktično neomejena. Avtomobilski releji omogočajo proizvajalcem vpeljavo naprednih varnostnih funkcionalnosti in sodobnih električnih udobij. Če naštejemo le nekaj sistemov v avtomobilih in tovornjakih, kjer se uporabljajo releji: plinski ventili, žarometi, brisalci, notranja osvetlitev, alarmni sistemi, opozorilni sistemi.


Releji so sestavni del zasnove vezij, zato je pomembno, da dobite visokokakovostne releje vrste in velikosti, ki sta potrebni za vašo aplikacijo. Nexum nudi široko paleto relejev za serijsko proizvodnjo priznanih proizvajalcev: NF Forward, Churod, i-Autoc, Bright TOWARD. Za pregled ponudbe relejev, kliknite tukaj. Prav tako smo specializirani za zagotavljanje prilagojenih rešitev vaših individualnih izzivov. Če želite izvedeti več o naših rešitvah za serijsko proizvodnjo, kontaktirajte našo produktno specialistko.

KONTAKT

Aleksandra Memon

Power Electronics | PCB Relays & SSR | PCB Connectivity


T: +386 41 681 876

E: aleksandra@nexum.si

bottom of page