top of page

Avtomatizirano označevanje vodnikov

Integracija Brady-jevega aplikatorja oznak Wraptor A6500 v sisteme za konfekcioniranje vodnikov Schleuniger in Komax

Mar. 10, 2022

Avtomatizirano označevanje je vedno pomembnejši del procesov v proizvodnji izdelkov in polizdelkov. Pomembno prispeva k tekočemu delovanju organizacije, sledljivosti in tudi prepoznavnosti znamke.

Brady ima kot specialist za industrijsko označevanje že vrsto let v ponudbi aplikatorje oznak za vodnike iz družine Wraptor, kamor spada tudi Wraptor A6500, o katerem govori ta članek. Aplikatorji Wraptor na podlagi podatkov, ki jih prejmejo iz baz, omrežja ali spominskih modulov, natisnejo in aplicirajo (ovijajo) oznake na vodnike. Delo je tako opravljeno hitreje in brez napak ter brez človeške prisotnosti. Ta napredna tehnologija prispeva k:

 • povečanju produktivnosti - čas označevanja se razpolovi,

 • zmanjšanju napak - obstojno in konsistentno označevanje brez popravkov,

 • hitremu uvajanju sprememb - intuitivni barvni zaslon na dotik in uporabniški vmesnik omogočata enostavno spreminjanje nastavitev,

 • zmanjšanju stroškov dela - avtomatizacija dodatnega dela procesa.


Brady Wraptor A6500 je zaradi avtomatičnega tiskanja in apliciranja nalepk odlično orodje za nižanje proizvodnih stroškov in povečanje kvalitete označevanja. Nalepk ni potrebno natisniti vnaprej kot tudi ne ročno aplicirati. Wraptor-jeva tehnologija omogoča resolucijo tiska 300 dpi in ovijanje nalepk tudi okoli tankih žic (zmore tudi debelino 1 mm, potrebno je preveriti zaradi različnih lastnosti materialov vodnikov). Za označevanje uporablja vrhunske oznake proizvajalca Brady iz samougasljivega, na UV in olje odpornega vinila, poliamidov in t.i. najlonskih krpic, kateri zagotavljajo dolgoročno obstojnost in berljivost tudi v težkih industrijskih in drugih zahtevnih okoljih.


Prednosti:


 • Povečana produktivnost s tiskanjem in apliciranjem nalepk na vodnike v le 5 sekundah. S tem prihranimo tudi do 10 sekund na oznako v primerjavi z ročnim delom.

 • Enostaven nadzor in hitro prilagajanje nastavitev z uporabo barvnega zaslona na dotik.

 • Širok razpon vodnikov s premerom od 1,52 do 15 mm.

 • Enostavno implementacijo v različna delovna okolja omogočajo komunikacijski vhodi USB in Ethernet.

 • Wraptor deluje tudi z aplikacijo Brady Workstation, ki omogoča napredno oblikovanje širokega razpona oznak.

 • Uporabniki lahko ustvarijo in shranijo oblikovane nalepke tudi na Wraptor-ju. Uporaba je tako možna tudi brez povezave z računalnikom.

 • Wraptor A6500 se odlično povezuje z večino ERP sistemov in drugimi podatkovnimi bazami. Iz prejetih podatkov nato izdela oznake ter jih aplicira.

 • Omogoča tiskanje logotipov in drugih grafičnih simbolov, črtnih in QR kod, datuma in ure ter zaporednih številk za vsak vodnik posebej.

 • Oznake se ne tiskajo na zalogo, temveč sproti, kar omogoča hitre spremembe brez nepotrebnega odpada.

 • Možna je integracija v proizvodno linijo konfekcije vodnikov v povezavi z naprednimi sistemi proizvajalcev Schleuniger in Komax.


Uporaba Wraptor-ja A6500 je zelo priporočljiva za aplikacije, ki so za ročno delo prezahtevne in/ali zelo zamudne. Tipičen primer so tanki vodniki, ki se jih ročno težko označi, poleg tega pa ob apliciranju nalepk pogosto nastanejo zmečkanine in gubice. Wraptor s svojim natančnim mehanizmom takšno delo opravi hitro in zanesljivo. Mehanizem za apliciranje oznak na Wraptor-ju je popolnoma elektro mehanski. To pomeni, da aparat ne potrebuje dovoda komprimiranega zraka za delovanje. Prva prednost tovrstnega mehanizma je prilagodljivost - za delovanje potrebuje samo navadno električno napajanje, ki je dostopno praktično povsod. Velika prednost je tudi tiho delovanje, saj znajo biti pnevmatski sistemi precej glasni. Konfekcioniranje kablov navadno poteka v kombinaciji z ročnim delom, zato je mirnejše okolje vedno prednost za vse prisotne.


Integracija Brady tiskalnika in aplikatorja oznak Wraptor A6500 s Schleuniger sistemi za konfekcioniranje vodnikov

Konfekcioniranje vodnikov je lahko zamuden in delovno intenziven proces, katerega je mogoče v vedno večji meri avtomatizirati. Podjetji Brady in Schleuniger sta združili svoje znanje in izkušnje v želji po večji produktivnosti in razvili programske in mehanske rešitve za integracijo Wraptor-ja A6500 v linijski sistem za konfekcioniranje in označevanje žic ter kablov. Sistem sestavljajo Schleunigerjevi najnovejši stroji za rezanje in snemanje izolacije v povezavi z Wraptor-jem A6500. Celotni sistem upravlja programska oprema Cayman. Pretekla opravila se sistemsko shranjujejo v eni od naprav. To omogoča napredno parametriranje, sledljivost ter kontrolo kakovosti.


Z mislijo na to, da imajo lahko podjetja, ki izvajajo konfekcioniranje, veliko različnih potreb, so za aplikacijo poleg programskih modulov razvili tudi namensko stojalo s kolesi. To omogoča hitre premike Wraptorja na različne lokacije znotraj podjetja, kjer lahko deluje v povezavi z različnimi sistemi ali se ga uporabi kot samostojno enoto za označevanje. Wraptor A6500 je povezljiv z naslednjimi Schleuniger stroji za konfekcioniranje kablov: EcoStrip 9380, MultiStrip 9480.


Integracija Brady tiskalnika in aplikatorja oznak Wraptor A6500 s Komax sistemi za konfekcioniranje vodnikov

Brady-jev Wraptor A6500 zmore tudi integracijo v sisteme za konfekcijo kablov proizvajalca Komax. Integracija tudi tukaj omogoča povečanje hitrosti delovnih procesov, poveča se natančnost, kakovost apliciranja in stroškovna učinkovitost sistema. Wraptor A6500 je povezljiv z naslednjimi Komax stroji za konfekcioniranje vodnikov: Kappa 310, Kappa 315, Kappa 320, Kappa 330, Kappa 331, Kappa 340 in Kappa 350.


Dandanes je avtomatiziran delovni proces za obstoj na trgu že nujno potreben. Pomen in prednosti avtomatizacije se kažejo v večji stroškovni učinkovitosti, kakovosti izvedbe, zmanjšanem vplivu človeškega faktorja na kakovost izdelkov, povečani varnosti in produktivnosti, boljšem nadzoru ter optimizaciji procesov.


Brady preko svojih partnerjev omogoča testiranje naprav pred nakupom, da se lahko kupec pred investicijo prepriča o zanesljivosti in učinkovitosti rešitve označevanja z Wraptor aplikatorji v povezavi z drugimi sistemi ali brez.


Če želite izvedeti več o rešitvah za avtomatizirano označevanje, kontaktirajte našega specialista ali obiščite našo spletno stran.

KONTAKT

Jurij Žvab

Cable Management | Industrial Identification | Safety at Work


T: +386 40 755 559

E: jurij@nexum.si

bottom of page