top of page

Inovativna rešitev za varno delo - svetlobno varnostno označevanje

Uporaba svetlobnih oznak za večjo vidnost in varnost na delovnem mestu

Maj 09, 2024

V delovnih okoljih, kjer se vsakodnevno srečujemo z različnimi izzivi in nevarnostmi, je zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih ključnega pomena. V industrijskih obratih, skladiščih in drugih delovnih okoljih se pogosto srečujemo s slabo označenimi nevarnostmi in varnimi potmi, kar lahko predstavlja resno tveganje za varnost in učinkovitost dela. Svetlobne oznake so odlična rešitev za varnostno označevanje tudi v najzahtevnejših razmerah.

Funkcija, delovanje in vrste svetlobnih varnostnih oznak


Svetlobne varnostne oznake so namenjene označevanju izhodov, evakuacijskih poti, varnih poti, nevarnih območij, naprav in drugih pomembnih varnostnih elementov v industrijskih okoljih. Oznake so lahko stalno osvetljene ali pa se aktivirajo ob določenih dogodkih.


Obstaja več vrst svetlobnih varnostnih oznak, ki se uporabljajo za označevanje različnih varnostnih elementov, med katerimi so najpogostejše:


 • Označevanje izhodov in evakuacijskih poti: pogosto se uporabljajo za označevanje izhodov, evakuacijskih poti in nujnih sredstev v primeru izrednih situacij. Zaposlenim omogočajo, da hitro najdejo pot do varnega območja v primeru požara, eksplozije ali druge nevarnosti.

 • Označevanje nevarnih območij: svetlobne varnostne oznake opozarjajo zaposlene na prisotnost nevarnosti in jih opominjajo na potrebne varnostne ukrepe.

 • Označevanje naprav in opreme: v industrijskih okoljih se svetlobne varnostne oznake pogosto uporabljajo za označevanje različnih naprav, strojev in opreme, ki predstavljajo tveganje za poškodbe ali nesreče. Oznake lahko opozarjajo na delujoče stroje, nevarne dele opreme ali potrebne varnostne postopke pri delu s to opremo.

 • Označevanje voznih poti in prometnih območij: v industrijskih obratih, kjer se uporabljajo vozila za prevoz materialov ali opreme, se svetlobne varnostne oznake lahko uporabljajo tudi za označevanje voznih poti, prometnih območij in parkirnih mest. Te oznake povečujejo vidnost vozil in opozarjajo na njihovo prisotnost, kar zmanjšuje tveganje za trke in nesreče.


Prednosti svetlobnih oznak v primerjavi s fizičnimi oznakami


Svetlobne oznake predstavljajo napredno rešitev za varnostno označevanje, ki prinaša številne prednosti v primerjavi s klasičnimi fizičnimi oznakami. Njihova uporaba omogoča hitro prepoznavanje izhodov, evakuacijskih poti in drugih ključnih varnostnih elementov tudi v slabih svetlobnih pogojih.


Zakaj izbrati svetlobne oznake namesto fizičnih:

 • Trajnost: svetlobne oznake so trajnejše in odpornejše na poškodbe ter obrabo, kot so barvni trakovi in nalepke. Zaradi svoje konstrukcije in uporabe svetlobne tehnologije so primernejše za dolgoročno uporabo v zahtevnih industrijskih okoljih.

 • Vzdrževanje: vzdrževanje svetlobnih oznak je običajno manj zahtevno, saj ne zahteva veliko časa ali posebne opreme, kar omogoča enostavno in učinkovito vzdrževanje v industrijskih okoljih.

 • Spremembe in prilagoditve: svetlobne varnostne oznake so fleksibilnejše in bolj prilagodljive pri spreminjanju pogojev ali zahtev v okolju. Sprememba barve, vzorca ali lokacije svetlobnih oznak običajno ni težavna in ne zahteva veliko časa ali stroškov, kar omogoča hitro prilagajanje varnostnega označevanju glede na spremenjene potrebe ali okoliščine.


Progtech rešitve za varnostno svetlobno označevanje


Nexum nudi izdelke za svetlobno varnostno označevanje proizvajalca Progtech, ki je specializiran za načrtovanje in izdelavo opreme za LED razsvetljavo. Njihove luči so zasnovane tako, da na tla projicirajo črte in oznake, s čimer se izognemo neprestanemu barvanju in lepljenju oznak.


Progtech ponudba zajema:

 • luči za varnostno osvetlitev industrijskih žerjavov,

 • LED projektorji prehodov za pešce,

 • LED projektorji za projiciranje posebnih oblik na tla,

 • LED reflektorji za visokotemperaturna in prašna okolja,

 • LED projektorji za varno osvetlitev viličarjev,

 • posebno razsvetljavo za svetlobne stolpe v visoko izpostavljenih okoljih.

KONTAKT

Jurij Žvab

Cable Management | Industrial Identification | Safety at Work


T: +386 40 755 559

E: jurij@nexum.si

bottom of page