top of page

Kako zaščititi kable pred mehanskimi poškodbami in drugimi zunanjimi vplivi?

Pomen zaščite električnih vodnikov

Feb. 28, 2022

Električni vodniki so nameščeni v najrazličnejših okoljih, za njih pa je potrebno zagotoviti zaščito pred mehanskimi in okoljskimi poškodbami. Ne glede na to, ali imate opravka z deli industrijskega generatorja ali serverjem podatkovnega centra, morate načrtovati upravljanje kablov. Predstavili bomo pomembne vidike, na katere morate biti pozorni pri urejanju kablov, ter možne rešitve za njihovo primerno urejenost.

Kapaciteta

Pomembno je, da nikoli ne prenapolnite prostorov, namenjenih za kabliranje, s preveč kabli. S tem namreč tvegate poškodbe kablov, njihove izolacije, kabli se lahko pregrejejo in celo vnamejo. Vedno uporabite pravilno dolžino vodnika. Prevelika dolžina bo namreč ustvarila več nereda, kar ponovno lahko pripelje do različnih poškodb.


Bodite pozorni, da kablov ne zategujete preveč

Kabelske vezice so učinkovit način za organiziranje kablov in žic. Potrebno pa je biti pozoren, da se vezic ne zategne preveč. To lahko poškoduje izolacijo kablov in prepreči pravilno potovanje signalov po kablih, kar vpliva na zmogljivost in učinkovitost naprav.


Radij prepogiba kablov

Vsak kabel ima določen radij prepogiba. Če se kabel upogne preko tega radija, lahko pride do poškodb, stikov ali prekinitev. Dolgotrajna izpostavljenost prekomernemu upogibanju trajno poškoduje vaše kable, kar posledično vodi do večjega števila popravil in zamenjav. Kablom je potrebno zagotoviti dovolj prostora.


Zaščita prehoda

Občasno je za napeljavo kablov potrebno narediti luknje v pohištvu ali drugih predmetih. Pri speljevanju kablov skozi plastiko, les ali kovino je zaradi grobih robov, ki lahko poškodujejo kabelsko izolacijo, pomembno, da se uporabi primerne zaščite oziroma uvodnice.


Rešitve za upravljanje kablov


  • Kabelske vezice: za pritrjevanje in organiziranje kablov v snope.

  • Uvodnice: za tesnjenje in zaščito pred poškodbami.

  • Termo skrčljive cevke: za izolacijo žic in označevanje, zagotavljajo odpornost proti obrabi in okoljskimi vplivi. Na voljo so v različnih barvah, kar omogoča barvno kodiranje. S potiskom lahko rešimo hkrati tudi označevanje.

  • Aranžirne cevi (spiralne, zadrge, ovoji in odpirajoče se cevi): omogočajo organiziranje vodnikov v snope, hkrati pa ščitijo in omogočajo naknadne spremembe brez odklapljanja.

  • Mrežaste pletenice: popravijo izgled, hkrati pa ščitijo pred zunanjimi vplivi.

  • Kabelske zaščitne cevi: vodnikom nudijo zaščito pred poškodbami, ki jih lahko povzročijo ostri predmeti, udarci in vlaga. Ščitijo tudi pred vsemi drugimi zunanjimi vplivi, vključujoč motnje zaradi elektromagnetnega sevanja (EMC). Uporabljajo se za napeljavo ožičenja v industriji, zgradbah ipd.

  • Kabelske verige: namenjene so pravilnemu vodenju in s tem zmanjševanju obremenitev za kable in cevi, preprečujejo prepletanje/zapletanje kablov in povečujejo varnost za operaterje.


V Nexumu nudimo celostne rešitve za upravljanje kablov. Pravilno izbrane rešitve za obvladovanje kabelskih povezav podpirajo, vodijo, tesnijo, ščitijo in urejajo kable med in po namestitvi ter olajšajo naknadna vzdrževalna dela ali spremembe v kabelskem sistemu. Nudimo tako standardne kot prilagojene rešitve za upravljanje kablov različnih proizvajalcev. Za več informacij o rešitvah, ki jih nudimo s področja upravljanja kablov, obiščite našo spletno stran ali kontaktirajte produktnega specialista, ki vam bo pomagal najti najboljšo rešitev za vašo aplikacijo.

KONTAKT

Jurij Žvab

Cable Management | Industrial Identification | Safety at Work


T: +386 40 755 559

E: jurij@nexum.si

bottom of page