top of page

LOCKOUT TAGOUT (Zakleni – Označi): nadzor nad sprostitvijo nevarne energije

Nadzor nad sprostitvijo nevarne energije

Mar. 05, 2018

Lo-To (angl. Lockout Tagout) je sistem, ki učinkovito preprečuje neželene sprostitve nevarnih energij pri vzdrževanju, zagonih, zaustavitvah, čiščenju, kontroli in drugih posegih v delovno opremo ter električne in strojne inštalacije. Zagotavlja zelo visok nivo varnosti vseh udeleženih v procese ter preprečuje nastanek škode na delovni opremi in inštalacijah.

Energija, ki je pogoj za obratovanje delovne opreme, predstavlja tudi potencialno nevarnost za ljudi in opremo samo. Govorimo o električni, mehanski, hidravlični, pnevmatski, kemični, toplotni in vseh ostalih energijah, katerih delovanje ima lahko za posledico škodljiv vpliv na človeka ali opremo. Pri servisiranju in vzdrževanju delovne opreme lahko nepričakovan zagon ali izpust energije povzroči resne poškodbe ali celo smrt delavcev.


Kakšni so škodljivi učinki sprostitve nevarne energije?

Če nevarne energije ne nadzorujemo ustrezno, se lahko delavci, ki popravljajo ali vzdržujejo stroje in opremo, resno poškodujejo ali ubijejo. Poškodbe lahko vključujejo električni udar, opekline, ureznine, zlome in ostalo. Primeri takih nesreč so:


  • Samodejni vklop parnega ventila, medtem ko delavec popravlja cevovod, povzroči ožganine.

  • Zataknjen transportni sistem se nenadoma sprosti in zmečka delavca, ki poskuša rešiti zastoj.

  • Kratki stik znotraj ožičene opreme strese delavca, ki popravlja opremo.


Obrtniki, električarji, strojni operaterji in drugi delavci, ki rutinsko upravljajo z opremo, se soočajo z največjim tveganjem za poškodbe. Delavci, ki so bili poškodovani na delovnem mestu zaradi izpostavljenosti nevarnim energijam, potrebujejo v povprečju 24 delovnih dni bolniške odsotnosti za rehabilitacijo. Poleg tega neželene sprostitve nevarne energije povzročajo škodo na strojih in opremi. V primeru neustreznega nadzora sprostitve nevarne energije, lahko le-ta povzroči zastoje v obratovanju in visoke stroške popravil.


Kaj lahko naredimo za učinkovit nadzor nevarnih energij?

Skoraj deset odstotkov hujših nesreč v industriji je posledica slabega nadzora nad nevarnimi energijami. Ustrezen nadzor lahko dosežemo z dobro zasnovanim sistemom Lo-To (Zakleni Označi), ki varuje delavce pred neželenimi sprostitvami energije.


Lo-To (angl. Lockout Tagout) je sistem, ki učinkovito preprečuje neželene sprostitve nevarnih energij pri vzdrževanju, zagonih, zaustavitvah, čiščenju, kontroli in drugih posegih v delovno opremo ter električne in strojne inštalacije. Zagotavlja zelo visok nivo varnosti vseh udeleženih v procese in preprečuje nastanek škode na delovni opremi in inštalacijah. Sistem ima za podjetja zelo ugodne učinke, zato se zelo hitro širi in je prisoten v vedno večjem številu priznanih svetovnih in slovenskih podjetjih ter njihovih podružnicah.


Navodila sistema Lo-To pomagajo zaposlenim pri izogibanju napakam ter zmanjšujejo tveganje pred nesrečami in poškodbami. Dobro zasnovan sistem Lo-To zmanjšuje čas neobratovanja in tako izboljšuje produktivnost.


Sistem Lo-To se izvaja na podlagi izdelanega pravilnika in procedur s pomočjo ustrezne opreme, kot so varnostne obešanke, zaklepi, varnostne tablice, oznake, sistemi za označevanje in drugo. V Nexumu uporabnikom poleg opreme nudimo tudi vso podporo pri načrtovanju, implementaciji, izvajanju in vzdrževanju sistema. Prav tako izvajamo izobraževanja za zaposlene za ustrezno usposobljenost delavcev.


Več informacij o naši ponudbi s področja Lo-To (Lockout Tagout) si lahko preberete tukaj. Izkušeni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri optimalne rešitve za vaše potrebe. Za pomoč se obrnite na našega specialista.

KONTAKT

Jurij Žvab

Cable Management | Industrial Identification | Safety at Work


T: +386 40 755 559

E: jurij@nexum.si

bottom of page