top of page

Novo v naši ponudbi: rešitve RFID

Z brezstično tehnologijo RFID lahko sledite predmetom, ne da bi šteli vsak predmet posebej

Jul. 15, 2022

Ali razmišljate o začetku sledenja in upravljanja vašega inventarja z uporabo tehnologije RFID? Tu smo, da vam pomagamo. Našo ponudbo storitev in izdelkov smo razširili z rešitvami RFID proizvajalca Nordic ID. Z njihovimi zmogljivimi fiksnimi in mobilnimi čitalci RFID ter antenami vam lahko ponudimo celovite rešitve za popolni pregled nad vašim inventarjem in pretokom blaga. Program vsebinsko odlično dopolnjujejo tudi RFID čipi proizvajalca Brady.

»Internet stvari« ni le več koncept prihodnosti, zdaj je realnost. Prizadevanje za avtomatizacijo v dobavnih verigah po vsem svetu se osredotoča na dve področji: hitrost in natančnost. Za velika skladišča in distribucijske centre so za nadzor blaga in delovnih sredstev tovrstne rešitve postale nepogrešljive.


Razlike med črtnim kodiranjem in RFID
Obe tehnologiji imata isti namen: zbiranje podatkov za strojno obdelavo. Med njima pa obstajajo nekatere ključne razlike:


 1. Oznake s čipi RFID pri skeniranju ne rabijo biti v vidnem polju anten, črtne kode pa delujejo le, ko so v neposredni bližini in v vidnem polju čitalcev.

 2. Črtne kode se lahko odčitava posamično, medtem ko je eden RFID čitalec zmožen v sekundi prebrati na tisoče oznak.

 3. RFID oznake so bolj trpežne. Črtne kode v obliki nalepk so bolj občutljive na neugodne pogoje, kot je na primer vlaga, prisotnost abrazivnih sredstev ali agresivnih snovi. Kar zadeva sledenje izdelkov, se RFID tehnologija v celotni življenjski dobi izdelka izkazuje za bolj zanesljivo in natančno.

 4. Oznake s čipi RFID lahko vsebujejo več informacij: dodaten prostor zagotavlja prilagodljivost podjetjem in omogoča zaposlenim enostaven dostop do več informacij kot pri črtnih kodah.

 5. Tehnologija črtnih kod je cenejša. Za marsikatero podjetje je privlačnost črtnih kod ravno v ceni, saj v primerjavi z RFID oznakami stanejo le nekaj centov na oznako.


Kljub temu, da je tehnologija RFID dražja glede na ceno na enoto, pa je potrebno pogledati vse prednosti, ki jih le-ta prinaša. Zakaj torej izbrati rešitve RFID:


 • Oznaka RFID ne rabi biti v vidnem polju: znani izziv za skladiščne delavce je lociranje izdelkov. Pri tehnologiji RFID zaposleni enostavno vklopijo sledenje na mobilni napravi, s katerim locirajo želeni predmet v bližini. S tem se prihrani veliko časa in sredstev. V primeru uporabe čitalcev črtnih kod morajo zaposleni še vedno najprej najti izdelek, preden ga lahko skenirajo, kar lahko traja precej dolgo.

 • Vzdržljivost: vzdržljivost je pomemben element pri oznakah RFID. Vreme: različni vremenski pogoji, kot so dež, ekstremna vročina, mraz ali veter lahko vplivajo na manj obstojne oznake, vključno s črtnimi kodami. Ravnanje: paketi in izdelki so lahko podvrženi slabemu ravnanju, kar lahko poškoduje oznake. RFID oznake ne rabijo biti na zunanji strani (če seveda predmet ni kovinski). Prevoz: različni načini transporta, bodisi po kopnem, morju ali zraku, predstavljajo tveganje za oznake.

 • Shranjevanje podatkov: ena izmed ključnih prednosti oznak RFID je količina informacij, ki jih lahko vključujejo. Ne le, da pomagajo podjetjem pri sledenju in lociranju zalog, zaposlenim tudi omogočajo enostaven dostop do vseh dodatnih pomembnih informacij, kot so podatki o dostavi, naročilih, stanju zalog. RFID oznak omogočajo zapisovanje podatkov in ne samo branje.

 • Možnost skeniranja več izdelkov hkrati:tehnologija RFID omogoča skeniranje več izdelkov hkrati, kar lahko bistveno pospeši celoten proces in hkrati sprosti čas za povečanje kapacitet.


Tehnologija RFID je čedalje bolj prisotna na trgu, kar ni presenečenje glede na to, kaj omogoča.


6 trendov, ki vplivajo na rast trga RFID:


 1. Rast segmenta UHF oznak
  UHF (ultra high frequency) oznake so najhitreje rastoči segment na tržišču RFID. Rast lahko pripisujemo njihovi večji funkcionalnosti. Imajo najvišjo hitrost branja in v pravih pogojih tudi najdaljši doseg – do 150 metrov.

 2. RFID za identifikacijo zaposlenih
  Številni ključni trendi vključujejo specifične uporabe tehnologije RFID. Tako se na primer RFID v vedno večji meri uporablja za izdelavo prilagojenih kartic zaposlenih. Številne organizacije so začele zamenjevati uporabo gesel in PIN-ov z identifikacijo brez gesla, in sicer z uporabo rešitev za upravljanje dostopa do identitete (IAM). Takšni sistemi so običajno v obliki pametnih kartic, ki uporabljajo tehnologijo RFID.

 3. RFID za varnost cepiv
  Tehnologija RFID se je izkazala za izjemno uporabno pri obvladovanju različnih vidikov pandemije COVID-19. Pomaga pri sledenju odmerkov cepiva in nudi zaščito pred pretečenimi ali ponarejenimi cepivi. Z na stotine milijonov odmerkov, danih v zelo kratkem času, se je ta tehnologija izkazala za zelo učinkovito in hitro.

 4. RFID za brezstično interakcijo
  S pandemijo COVID-19 se je povečala potreba in hkrati sprejemanje brezstičnih interakcij v različnih situacijah, predvsem pa v maloprodajni in živilski industriji. Poleg vse večje uporabe brezstičnih plačilnih metod mnogi trgovci uporabljajo RFID za sledenje artiklom na prodajnih mestih. To zmanjšuje potrebo po človeškem stiku in na splošno izboljšuje upravljanje zalog.

 5. RFID za logistiko in upravljanje dobavnih verig
  Logistika in upravljanje dobavnih verig sta eni izmed področij, kjer bo uporaba tehnologije RFID v naslednjih letih v največjem porastu. Logistična podjetja uporabljajo RFID za sledenje transportu tovora kot tudi za spremljanje okoljskih razmer med transportom. Tehnologija RFID se uporablja v celotni dobavni verigi, vključno s skladiščenjem in dostavo. Tehnologija pomaga podjetjem slediti posameznim predmetom in hkrati optimizirati zalogo ter zmanjšati stroške.

 6. RFID za pametne police in blagajno
  Vse več prodajalcev uvaja pametne police, ki temeljijo na tehnologiji RFID. Z njeno pomočjo je postavitev v trgovini optimizirana, nakup pa pospešen. Določene trgovine so v celoti odpravile ročno blagajno in se zanašajo na RFID ter druge tehnologije, ki omogočajo strankam nakup enostavno z izhodom iz trgovine.


Podjetja danes tehnologijo RFID vse pogosteje uporabljajo v oskrbovalni verigi, za sledenje posameznim proizvodnim predmetom ali proizvodnim orodjem, za urejanje dostopa, natančno merjenje časa na tekmovanjih, za plačilne sisteme, v inovativnih prodajnih tehnikah (skrb za artikle na policah, prepoznava artiklov v nakupovalnih košaricah…). Možnosti uporabe tehnologije RFID so postale zares neomejene, njena implementacija pa je možna prav v vseh industrijah.


Rešitve RFID, ki jih nudimo v Nexumu, so naslednje:


1. Samopostrežne prodajne rešitve:

 • Nordic ID S/MART: brez osebja, izjemno stroškovno učinkovita prodajna rešitev, ki avtomatizira prodajno izkušnjo. Za prodajo ali izposojo blaga na daljavo na popolnoma varen in stroškovno učinkovit način.

 • Nordic ID Infokiosk: interaktivni Infokiosk omogoča več možnosti za interakcijo s strankami.

 • Nordic ID samopostrežna blagajna: hitra samopostrežna blagajna v vaši trgovini, ki omogoča skeniranje celotne nakupovalne vrečke v trenutku.


Prednosti:

 • bolj zadovoljne stranke,

 • izboljšana uporabniška izkušnja,

 • manj obsežna zaloga,

 • en inventar za več kanalov,

 • manj osebja,

 • vzdrževanje popolnega stanja zaloge.


2. Sledenje sredstvom:


Prednosti:

 • informacije o vaših sredstvih v realnem času,

 • nove poslovne priložnosti,

 • celoten nadzor nad sredstvi,

 • takojšen vpogled v status predmeta,

 • podpora poslovnim odločitvam.


3. Sledenje zalogam:

 • Nordic ID RADEA: platforma RADEA omogoča IoT z zagotavljanjem sledenja artiklom, obdelavo delovnega toka, upravljanjem dogodkov, opozarjanjem in močno analitiko. Platforma nudi učinkovito rešitev velikemu številu panog.


Prednosti:

 • preprosto prepoznavanje artiklov, njihove natančne količine in lokacije,

 • visoka natančnost,

 • omogoča en inventar za vse vaše trgovine,

 • poznavanje natančnega stanja zalog.


Za več informacij o rešitvah, ki jih nudimo s področja RFID, kontaktirajte našega produktnega specialista, ki vam bo pomagal najti najboljšo rešitev za vašo aplikacijo. Prav tako lahko obiščete našo spletno stran in odkrijete druge rešitve na področju označevanja v industriji v naši ponudbi.


KONTAKT

Jurij Žvab

Cable Management | Industrial Identification | Safety at Work


T: +386 40 755 559

E: jurij@nexum.si

bottom of page